Σημείωνε κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν:
''Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα.
Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.''
Ενώ, αιώνες πιο πριν, ο Ευριπίδης σημείωνε:
''Τα χείρονα πλείω βροτοίσιν εστι των αμεινόνων''. Δηλαδή, "Στους θνητούς (ανθρώπους) περισσότερα είναι τα κακά από τα καλά".
Ο Ροΐδης, είχε καταλάβει εις βάθος το συναφές νόημα, εμπειρικά ο ίδιος, μέσα από την δική του ζωή.
Μέρος του νοήματος, το απέδωσε στα αφηγήματά του που είχαν ως πρωταγωνιστές τετράποδα ζώα
τα οποία αποτέλεσαν στις εξιστορήσεις του, ένα κάτοπτρο για τον άνθρωπο,
ώστε να μπορεί να έχει τις (πολλαπλές) ευκαιρίες του, μήπως και θελήσει να σηκωθεί από τον βούρκο που κολυμπάει και χαίρεται εντός του.
Η εξιστόρηση του παρόντος έργου, ξεκινά με τα παρακάτω λόγια:
"Ἂν ἐξαιρέσωμεν τοὺς νεοπλατωνικοὺς φιλοσόφους, δὲν πιστεύω νὰ ὑπάρχωσιν ἄλλα ἐπὶ γῆς πλάσματα ὅσον οἱ γάτοι συκοφαντηθέντα. Ὡς κατὰ πρόληψιν καὶ κατὰ παράδοσιν κηρύττονται δεισιδαίμονες, ὀπτασιασταί, μυθολόγοι καὶ ὀνειροπλέκται ὁ Πορφύριος, ὁ Ἰάμβλιχος, ὁ Πρόκλος καὶ ὁ Πλωτίνος, οὕτω κακίζεται καὶ πᾶς γάτος ὡς δόλιος, ἄπιστος, ἀχάριστος
καὶ ἀνίκανος ἄλλον παρὰ τὸν ἑαυτόν του ν’ ἀγαπήσῃ"
Για τους αναγνώστες μας, παλαιούς και νέους, νομίζουμε ότι θα τους αποζημιώσει η ολιγόλεπτη ανάγνωση της "Ιστορίας μίας γάτας" την οποίαν προτείνουμε και προσφέρουμε μέσα από τις ψηφιακές μας εκδόσεις "Ιδεών Άντρον", συνεχίζοντας όπως και υποσχεθήκαμε ότι θα πράξουμε, να εμπλουτίζουμε την μικρή ψηφιακή βιβλιοθήκη μας.
Πολύ σύντομα, μέσα στον Μάρτιο, θα έχουμε και πολλαπλή συνέχεια.
Καλή Ανάγνωση
.